Dachshundens rygg. Hva bør du som lever sammen med en dachs være obs på?


Dachshunden regnes generelt sett, for å være en sunn hunderase. Gjennomsnitts alderen ligger på 12-13 år. Her skriver jeg litt om rasens svakeste punkt, nemlig ryggen *


Mange veterinærer mangler dessverre nødvendig kunnskap om den typen prolaps dachshunden er ekstra utsatt for å få. Dette har ført til råd, som har gitt langt mer alvorlig prolaps med lammelser. Operasjon, lang opptrening og rekonvalesenstid har blitt konsekvensen.


Det feilslåtte rådet, som ofte gis, går ut på at menneskene kan fortsette å gå rolige og korte turer med hunden. For å kunne forstå hvorfor dette er skadelig, må vi vite litt om hva som skjer i ryggen ved denne typen prolaps (Hansens type 1 prolaps IVDD).


Hva skjer ved den typen prolaps?
Ryggens mellomvirvelskiver består av en bløt kjerne omkranset av en struktur som blir kalt «den fibrøse ringen». Når den myke massen i skiven forkalkes, øker trykket på den fibrøse ringen rundt. Den fibrøse ringen vil ved type 1 prolaps, sprekke i øverste delen slik at masse siver inn i ryggmargkanalen som ligger over. Skjer dette i hals -eller lend regionen, vil massen presse på nerven som går gjennom ryggraden. Jo mer masse som siver ut, jo større press på nerven og dermed mer alvorlig prolaps.

Når man vet dette, er det logisk at første bud ved mistanke om prolaps, er strengt burleie. Går man turer vil det presse på mellomvirvelskiven, slik at mer av den bløte massen siver ut. Det blir litt som å trykke ut puss av ei stor kvise.


Hvordan forebygge at en lite prolaps blir større og mer alvorlig? Første bud er strengt burleie i 6 uker. Du bærer hunden ut og inn når den skal gjøre fra seg. I tillegg kontakter du veterinær for få smertestillende. Ikke la deg friste til å la hunden gå små turer!
.

Når bør du mistenke at hunden kan ha fått en prolaps?

  • Hunden er stiv, krummer kanskje ryggen eller har litt nedsatt bevegelighet.
  • Den har problemer med å plassere bakbeina på riktig plass.
  • Den sjangler eller er ustø når den går.
  • Den har problemer med å tisse eller gjøre fra seg.
  • Den har lammelser.

Viser hunden et av de første punktene, kan prolapset trekke seg tilbake og gro ved riktig behandling, uten at hunden får varige men.

Du finner mer lesestoff om denne formen for prolaps på nett bl.a:

Spensers kampanje – Lær om prolaps
Helse/genetikk i oppdrettet | Potefaret Kennel
Trykk videre på: «Dachshundens rygg»


* Forskere har funnet et villgen, også kalt normalgen, som beskytter mot denne typen prolaps. Det beskytter kun hvis hunden har genet i dobbel dose. Pr i dag (2024) pågår det et gentestingsprogram for å kartlegge utbredelsen av dette genet. Vi vet det er få som bærer genet og kun et fåtall som har det i dobbel dose. Hensikten med programmet er å kartlegge forekomsten og på sikt få spredd villgenet mest mulig i populasjonen. I vårt område er det massetesting 15. mai i år. Da skal Tiril og flere av mine testes.

Total Page Visits: 589 - Today Page Visits: 2