Tenner og tannsten


Tannfelling

Melketennene bryter fram når valpen er rundt 2 uker gammel. Når den er 3-4 mnd begynner tannfellingen, og de blivende tennene bryter fram. Fortennene skiftes først, deretter hjørnetennene og de fremre jekslene. De bakre jekslene finnes ikke som melketenner, men bryter fram når valpen er 5-7 måneder gammel. I blant felles ikke melketennene til normal tid, men blir stående sammen med de blivende tennene. Dette gjelder i første rekke fortennene og hjørnetennene. Dette er vanligst hos miniatyrhundraser, men forekommer fra tid til annen også hos andre raser. Du kan i så fall la hunden gnage litt på harde ben eller lignende og kjenne om tannen er løs. Er den det, faller den ofte ut av seg selv. Hvis ikke, bør du ta kontakt med dyrlegen slik at melketennene blir trukket. Et slikt dobbelt tannsett kan medføre feil stilling på de blivende tennene og kan også medføre betennelse i tannkjøttet. Resultatet kan bli dårligere feste for de voksne tennene.

 

Rengjøring av tennene    
Mange hunder har lett for å utvikle tannstein. Dette kan du forebygge ved å pusse hundens tenner. Hvor ofte tennene skal pusses, er avhengig av hvorvidt hunden får tannstein. Det er imidlertid viktig at valpen vennes til at du undersøker munnen og at den finner seg i at du pusser tennene. Da har du de beste mulighetene til å få gjort skikkelig rent dersom det skulle bli problemer. Ikke vent for mye samarbeid de første gangene du prøver. Før du begynner med tannbørsten, kan du venne valpen til å godta at du gnir over tennene med en finger. Dette er spesielt viktig for hunder som normalt utvikler mye tannstein. En skikkelig benknoke som valpen kan tygge på kan være til god hjelp for å holde tennene rene. Men husk – hunden skal ALDRI få skarpe ben eller ben som splinters da dette kan forårsake store skader i mage og tarm. 
                                                                 (Astrid Indrebø -veterinær i NKK)

 

Bildene under: 
Utvikling fra normale tenner til  alvorlige tann -og tannkjøtt problemer.

Hunden din vil antakelig ha store smerter i munnen lenge før  tenner og tannkjøtt ser ut slik som på det nederste bildet.  Når tannkjøttet begynner å trekke seg tilbake, vil det dannes lommer og røttene begynner å komme til syne på de rammede tennene.  Da er det som oftest på tide å søke en dyktig veterinær for å få de angrepne tennene trukket.

For å forebygge, må du fjerne regelmessig tannstein og plakk som oppstår. Noen får lite av slikt, andre får mye. Har du problemer med å få fjernet alt selv, vil jeg anbefale deg å la veterinæren fjerne det med laser med jevne mellomrom.
Ikke glem daglig tannpuss med bakteridrepende hundetannpasta!

Trekk av tenner er ofte kostbart og dekkes vanligvis ikke av forsikringene. Er det på tide å få tenner trukket, bør du undersøke priser på ulike klinikker. Da kan du, i beste fall, spare flere tusenlapper.